7 voedingsmiddelen die jouw baby niet mag
Hoe opwindend het ook is om nieuwe producten te kopen voor je baby of om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren wanneer je met je baby met vaste voeding begint. Zul je je hier toch even in moeten verdiepen. Bij https://www.jutenjuul.nl/ vind je allerlei soorten eetgerij voor jouw baby wanneer je overgaat op vast voedsel. Maar er zijn een paar dingen die het eerste jaar van het menu moeten blijven. Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed geschikt voor baby’s. Hier is je gids voor voedingsmiddelen die je tijdens het eerste jaar van je baby moet vermijden, samen met aanbevelingen voor wanneer het veilig is om ze te introduceren.
Honing
Honing (of voedsel gemaakt met honing) is het eerste jaar verboden, omdat het de sporen van de bacterie Clostridium botulinum kan bevatten. Hoewel ze onschadelijk zijn voor volwassenen, kunnen deze sporen infantiel botulisme veroorzaken bij baby’s jonger dan 1 jaar. Deze ernstige maar zelden dodelijke ziekte kan constipatie, verzwakt zuigen, slechte eetlust, lethargie en zelfs mogelijk longontsteking en uitdroging veroorzaken. Dus wacht tot de eerste verjaardag van je baby om je baby honing te serveren.
Koeienmelk
Het kan een ouder lichaam goed doen, maar baby’s jonger dan 1 jaar moeten koemelk vermijden, omdat het voor baby’s moeilijk te verteren kan zijn. Koemelk bevat ook niet alle voedingsstoffen (zoals ijzer en vitamine E) die een baby nodig heeft om tijdens zijn of haar eerste jaar te groeien en zich te ontwikkelen. Daarom zijn borst- of flesvoeding de beste melk bronnen. Zodra je baby de 1-jarige leeftijd gepasseerd is, is volle koemelk prima met mate. Wees op je hoede voor een melk intolerantie of allergie.
Fruitsap
Vruchtensap is niet veel beter dan suikerwater, het bevat wel calorieën maar geen van de vetten, eiwitten, calcium, zink, vitamine D of vezels die baby’s nodig hebben. Het kan de tedere eetlust voor moedermelk of flesvoeding, die in het eerste levensjaar de steunpilaar van het dieet van een baby zou moeten zijn, verdrinken. Te veel sap kan ook tandbederf, diarree en andere chronische buikproblemen veroorzaken. Geef zelfs na hun eerste verjaardag geen sap voor het slapengaan en geef het alleen uit een kopje en alleen in kleine hoeveelheden gedurende de dag (niet meer dan 4 ons in totaal per dag voor kinderen tot 3 jaar).
Zoete lekkernijen
Baby’s die nog geen cupcake hebben geproefd, geven nog niets om glazuur en hoe zoet dat is. De smaakpapillen van baby’s hebben een natuurlijke affiniteit met zoet, maar staan op deze leeftijd ook meer open voor andere smaken (scherp, pittig, scherp, zelfs bitter) als je ze introduceert. Het is niet nodig om natuurlijke zoete babyfavorieten zoals bananen te verbieden. Deze bevatten namelijk voedingsstoffen. Maar houd zoete lekkernijen van het menu tot ten minste de eerste verjaardag van de baby, vooral chocolade en harde snoepjes (M&M’s, kegelen en jelly beans, die verstikkingsgevaar opleveren).
Rauwe voedingsmiddelen
Net zoals deze voedingsmiddelen niet op het menu stonden toen je het verwachtte, zou je je baby nooit ongepasteuriseerde (rauwe) zuivelproducten, sap of cider moeten serveren. Ze kunnen gevaarlijke bacteriën bevatten die bij baby’s en jonge kinderen levensbedreigende ziekten kunnen veroorzaken.
Gerookt en gezouten vlees
De meeste gerookte of gezouten vleeswaren (zoals bologna en spek) bevatten nitraten en andere chemicaliën en bevatten veel natrium en dierlijk vet, wat betekent dat ze zelden of helemaal niet aan baby’s moeten worden geserveerd. Idem voor de meeste gerookte vis.
Geraffineerde granen
Niet alle koolhydraten zijn qua voedingswaarde gelijk gemaakt. Complexe koolhydraten leveren van nature voorkomende voedingsstoffen die tijdens het raffinageproces worden verwijderd (waardoor volle granen wit worden). Volle granen zijn ook rijk aan vezels, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dus houd geraffineerde granen zoals witbrood van het menu en kies voor 100 procent volkoren pasta, brood, cornflakes, rijst en crackers in de supermarkt.
Zelfs als je thuis muffins mixt of wafels opklopt, pak dan het volkorenmeel in plaats van het witte. Door vroeg met de gewoonte te beginnen, kan jouw kleintje later in het leven slimmere voedingskeuzes maken. (En snijd brood, pasta’s, muffins en wafels altijd in kleine stukjes voor je nieuwe kleine eter.)
Hopelijk heb je met deze voedingsmiddelen een goed beeld gekregen over wat je baby wel en niet te voeden. Wil je meer informatie weten over wat je jouw baby wel en niet mag voeden? Raadpleeg dan een professional.